Ελέγξτε την γείωση σας και εξασφαλίστε την αποφυγή ατυχημάτων

Η γείωση (δηλαδή το λεγόμενο “σύστημα γείωσης”), είναι το βασικό μέσο προστασίας από ηλεκτροπληξία και η τιμή της αντίστασης γείωσης είναι μία από τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν τον βαθμό προστασίας μίας ηλεκτρικής εγκατάστασης από ηλεκτροπληξία.

Όσο δε πιο μικρή είναι η αντίσταση γείωσης τόσο πιο γρήγορα θα ενεργοποιηθούν τα συστήματα προστασίας του χρήστη της ηλεκτρικής εγκατάστασης από ηλεκτροπληξία λόγω άμεσης η έμμεσης επαφής με τα υπό τάση στοιχεία της εγκατάστασης.

Γιατί μόνο το ρελέ δεν είναι αρκετό για την ασφάλεια σας;

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι μεταξύ των καταναλωτών αλλά και πολλών εγκαταστατών ηλεκτρολόγων υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι η παρουσία ρελέ διαρροής στον γενικό πίνακα εξασφαλίζει την προστασία του χρήστη από ηλεκτροπληξία. Η εσφαλμένη αυτή αντίληψη ενισχύεται και από το γεγονός ότι η επίτευξη χαμηλής αντίστασης γείωσης σε μία εγκατάσταση είναι μια διαδικασία επίπονη που απαιτεί εξειδικευμένο συνεργείο, ειδικά εργαλεία και όργανα μέτρησης καθώς και υλικά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Το ρελέ διαρροής όμως είναι ένα πρόσθετο μέτρο προστασίας και δεν αναγνωρίζεται από τους κανονισμούς ως μοναδικό μέτρο προστασίας, για τον λόγο ότι το ρελέ διαρροής είναι μία ηλεκτρομηχανική συσκευή που εμφανίζει σύμφωνα με τις στατιστικές αλλά και την εμπειρία μας στον έλεγχο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, μικρά ποσοστά αστοχίας (με απλά λόγια δεν λειτουργεί όταν χρειαστεί) τα οποία δεν μπορούν να παραβλεφθούν λόγω της σημασίας τους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν δε σφάλματα (όπως π.χ. η διακοπή ουδετέρου) από τα οποία δεν μπορεί να προστατευτεί ο χρήστης από το ρελέ διαρροής.

Επομένως ο τακτικός έλεγχος του συστήματος γείωσης από ειδικευμένο τεχνικό εξασφαλίζει την μέγιστη δυνατή προστασία του χρήστη. Ειδικά στις παλαιές εγκαταστάσεις στην πλειονότητά τους η γείωση είναι προβληματική επομένως απαιτείται ο άμεσος έλεγχος και η βελτίωσή της που γίνεται με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Καλέστε μας για έναν έλεγχο της γείωσης της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης και την εξέταση των δυνατοτήτων βελτίωσής της.

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ