ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Γιατί χρειάζεται o έλεγχος διαρροής;

Ανατρέχοντας στα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσετε δυστυχώς ότι στην Ελλάδα κάθε 1,5 περίπου μήνα συμβαίνει ένα θανατηφόρο ατύχημα από ηλεκτροπληξία.

Σε μεγάλο ποσοστό τα ατυχήματα οφείλονται σε ελαττωματικές οικιακές η επαγγελματικές ηλεκτρικές συσκευές (θερμοσίφωνες, οικιακά και επαγγελματικά ψυγεία, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, ηλεκτρικά σίδερα, κλιματιστικά, ηλεκτρικά εργαλεία, φορτιστές μπαταριών, ηλεκτροσυγκολλήσεις, αντλίες, πολύπριζα κλπ).

Τα θανατηφόρα ατυχήματα θα είχαν ελαχιστοποιηθεί αν, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, γινόταν πλήρης έλεγχος της ηλεκτρικής εγκατάστασης και αν είχε ελεγχθεί η κατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στα σπίτια μας και στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Κύριες αιτίες διαρροών

Οι κύριες αιτίες της μείωσης του επιπέδου ασφάλειας των ηλεκτρικών συσκευών είναι:

  1. Η φθορά της μόνωσης από τις κακές συνθήκες λειτουργίας της συσκευής η από τον χρόνο
  2. Η επισκευή ή τροποποίηση της συσκευής από ανθρώπους ανειδίκευτους η άσχετους με το αντικείμενο
  3. Η κακή ποιότητα κατασκευής της συσκευής, ειδικά σήμερα που η αγορά έχει κατακλυστεί από ηλεκτρικές συσκευές άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας

Τα παραπάνω έχουν αποτέλεσμα την εμφάνιση ηλεκτρικής διαρροής η οποία σε συνδυασμό και με ορισμένες άλλες παραμέτρους της ηλεκτρικής εγκατάστασης (ελλείψεις, δυσλειτουργίες, αφανείς βλάβες, μεγάλη αντίσταση γείωσης, ακαταλληλότητα υλικών) οδηγούν μαθηματικά σε ατύχημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι θανατηφόρο.

Κάνετε τους ελέγχους όπως και όταν πρέπει;

Στη κατοικία σας, στο γραφείο σας, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής σας ή στην κοινόχρηστη εγκατάσταση της πολυκατοικίας σας:

  1. Ελέγχετε σε τακτικά διαστήματα την κεντρική γείωση καθώς και την γείωση σε κάθε σημείο ρευματοληψίας;
  2. Έχετε ελέγξει αν υπάρχει ρελέ προστασίας από διαρροή στον ηλεκτρικό πίνακα (η στους πίνακες);
  3. Έχετε ελέγξει αν το ρελέ προστασίας από διαρροή λειτουργεί κανονικά;
  4. Ελέγχετε τακτικά για τυχόν ύπαρξη διαρροής στις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε κάθε μέρα στο σπίτι σας, στο γραφείο σας, στην επιχείρησή σας;

Αν η απάντηση είναι όχι σε μία τουλάχιστον από τις παραπάνω ερωτήσεις, τότε διακινδυνεύετε τη ζωή την δική σας και των συγγενών σας,  των επισκεπτών, των συνεργατών, των πελατών και του προσωπικού σας.

Επειδή η ασφάλεια είναι πάνω απ’ όλα επικοινωνήστε μαζί μας για να σας στείλουμε προσφορά για έναν εξειδικευμένο έλεγχο της ηλεκτρικής σας εγκατάστασης προκειμένου να είστε εξασφαλισμένοι εσείς και οι άνθρωποί σας έναντι των ηλεκτρικών κινδύνων.

Μην ξεχνάτε ότι αν μια ηλεκτρική συσκευή λειτουργεί καλά για πολύ καιρό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λειτουργεί το ίδιο καλά και αύριο!

ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ